eBayfund#6 Belysning til børneværelset

Et ar for livet

I skrivende stund er det over et år siden, at jeg blev skåret op, og ham jeg har allermest kær blev revet ud af min mave. Villads fødsel er det mest skræmmende og samtidig mest fantastiske, som jeg nogensinde har oplevet.

image

Tankerne flyver rundt i hovedet på mig, og oplevelsen fra det akutte kejsersnit er først lige ved at falde ordenligt på plads i mit sind her over et år senere.

Jeg er den opfattelse, at den helt almindelig fødsel er det mest naturlige i hele verdenen. Den opfattelse stammer helt fra barnsben, og er nok en konsekvens af at vokse op med en mor, som er en anelse hippie-hil-moder-jord-type, og som har født tre ud af fire børn derhjemme på køkkenbordet. Som tre og seksårig har jeg endda selv været vidende til mine små brødres ankomst til verdenen, hvor jeg fik lov at klippe navlestrengen på den ene.
Før fødslerne havde min mor forberedt os med fødselsvideoer lånt på det lokale bibliotek, og snakket en del med os om det, så vi ikke skulle blive bange, når tingene engang gik løs. Vi blev heller ikke særlig bange. I hvert fald ikke under fødslerne. Men den store sprøjte min mor fik efterfølgende af jordmoderen, gav et gys i os begge to.

Med alt dette i baggagen havde jeg faktisk aldrig skænket det en tanke, at fødslen kunne gå galt. Jeg gik vel og troede, at jeg var ligeså skabt til fødsel som min mor. Men der tog jeg desværre fejl.

På baggrund af de positive oplevelser jeg selv har haft om fødsler, så ønskede jeg også brændende at føde selv. Jeg kunne endda godt se mig selv føde hjemme engang, hvis altså den første fødsel havde gået problemfrit. Du kan nok fornemme, at hvis det stod til mig selv, havde jeg aldrig fået et kejsersnit. Det lyder måske lidt dumt, men det var lidt en drøm for mig, at jeg skulle føde naturligt – smerter eller ej. Jeg tror, at jeg følte, at det var en stor del af oplevelsen ved at blive mor. En del som jeg under ingen omstændigheder ville gå glip af. Desværre nåede jeg aldrig så langt.
Jeg nåede  at åbne mig de gyldne 10 cm. Jeg nåede at skrige af smerte. Men i den sidste, vigtigste og smukkeste del af fødslen, var jeg slet ikke tilstede. Da jeg vågnede af narkose, fortumlet og forvirret med en mave, som allerede havde trukket sig sammen, store stålklips hæftet til mit kød, og mest forfærdeligt af alt uden nogen baby ved min side, var det næsten uvirkeligt, at min søn var kommet til verdenen.

image image

De første mange måneder efter fødslen skænkede jeg ikke arrets betydning og kejsersnittet en tanke, men her på det seneste, er det begyndt at komme snigende op til overfladen.

Får jeg nogensinde oplevet at føde naturligt? Bliver en hjemmefødsel nogensinde en mulighed for mig? Kan min livmoder holde til et barn af normal størrelse? Og kan arret springe op?

Det stikker ærligt talt i min mave, og jeg føler mig lidt som en fiasko. Jeg føler, at både min graviditet og min fødsel er blevet revet fra mig, og jeg er i bund og grund virkelig frustreret over det. Des længere tid der går, des mere nervøs bliver jeg for at skulle gennemgå en graviditet igen en dag.

Alle de spørgsmål fyldte i mit stille sind, og det var med en knude i maven, at jeg gav mig til at undersøge lidt. Jeg fandt frem til denne artikel  hos Jordemoder foreningen, som gav mig overblik over, hvordan jeg skulle forholde mig. Vidste du at hele 21% af alle fødsler foregår ved kejsersnit? Det gjorde jeg i hvert fald ikke, og det får mig til at føle mig en anelse mere almindelig. Risikoen for bristning af arret under den næste fødsel er ½-1%, hvilket er langt mindre end jeg frygtede, og så er risikoen endda betydeligt mindre, hvis der går 1½-2 år mellem fødslerne. Den mest fantastiske nyhed den artikel gav mig, var dog at for hele tre ud af fire kvinder vil det lykkedes at føde naturligt efter et kejsersnit. Desuden vil kvinder, som tidligere har fået kejsersnit blive fuldt tættere (ligesom kvinder som har født før tid), så jeg vil under alle omstændigheder blive holdt godt øje med, hvis vi skulle beslutte, at Villads skal være storebror.
Jeg føler mig lettet og håbefuld, og efter at have undersøgt på nettet, er jeg nu ved meget bedre mod. Måske jeg alligevel kan opleve den helt almindelig fødsel engang ude i fremtiden.

Det skal pointeres, at fordi jeg personligt synes, at en fødsel er det mest naturlige og smukkeste i verden, betyder det ikke, at jeg ikke har forståelse for jer derude, som fravælger denne oplevelse fra starten. Da jeg fortalte en veninde om min graviditet, havde vi endda en lille diskussion kørende. Hun mente ikke at fødsel var en nødvendighed, hvis man fik et barn, da hun ikke havde samme afslappende forhold til det som jeg.
Jeg var ærligt talt først lidt chokeret, for jeg havde ikke skænket det en tanke, at man kunne vælge en fødsel fra. Jeg var af den overbevisning, at det var noget som fulgte med, når man gennemgår en graviditet.
Efterfølgende har det dog fyldt i mine tanker. Jeg er noget frem til, at jeg har fuld respekt for kvinder, som fravælger det, fordi de inderligt ikke kan, der er for stor risiko eller at de simpelthen er for skrækslagne til at kunne gennemføre. Jeg kunne dog forestille mig, at langt de fleste kvinder, når de først står i situationen, alligevel opfatter det som naturens gang.

Med et kejsersnit følger også arret. Det forsvinder aldrig helt, og er nu en del af, hvem jeg er som person. Jeg har valgt at se positivt på det. Arret ligger gemt væk under buksekanten, så ingen anden, end dem jeg ønsker, får lov at ligge øjne på det. Der er mange, som får lavet personlige tatoveringer, hvor deres børn indgår. Jeg har min helt egen personlige variant. Et ar for livet, som minder mig om det smukkeste og mest fantastiske jeg har skabt i mit liv. Min helt egen lille Villads.

image
image
image

Tak, fordi du læste med<3. Fødte du ved kejsersnit eller helt naturligt? Var du også nervøs for at skulle være gravid igen? Hvad synes du om folk som tilvælger kejsersnit? Og er du ked af dit ar?

janne2

 

Følg bloggen på Facebook her.

14

  • Lisette

    William kom også til verden ved akut kejsersnit. Jeg havde været igang i to døgn, og var stadig mere end parat til at føde selv,men hans hoved satte sig skævt og hans pressede ned på mit skamben, smerten var så ulidelig, at jeg måtte give op til sidst, og han havde bedst af bare at komme ud. Jeg lå ellers klar til at presse ham ud. Øv. Jeg synes også fødsler er naturligt og utrolig smukt! Og tre måneder efter er jeg stadig ked af, at jeg ikke fik lov at opleve det! Men jeg synes at trods mit lange fødsel forløb, var det en god oplevelse at opleve veer, jeg havde det muntert og godt, og det var kun slutningen som ikke gik godt. Men godt man efter et kejsersnit og alle de følgende smerter får et skønt barn ud

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mortilnor

    Jeg fødte også ved kejsersnit i fuld narkose efter at have været åben 10 cm og have presseveer og and off i 6 timer – jeg glemte åbenbart at have udvidelsesveer
    Jeg er gravid igen, 9 mdr efter den første, og har haft nøjagtig de samme tanker som du

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • BANDITTERNE

      Hej Mortilnor
      Tak, for din besked, hvor er det dejligt, at du læser med 🙂
      Jeg krydser fingre for, at du får en bedre oplevelse denne gang 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jane

    Jeg blev også mor ved kejsersnit første gang, også helt og aldeles uønsket. Jeg havde aldrig skænket det en tanke, at det kunne ende i kejsersnit. Men efter 45 timer i veer og stadig kun 7 cm åbnet, og total udmattet, blev beslutningen taget hen over hovedet på mig, det var gået i stå, og der var ikke andre udveje. Jeg var længe rigtig ked af den beslutning som jeg ikke selv følte jeg var en del af, men har dog fået det bearbejdet nu og nu er det lidt over et år siden jeg igen blev mor, denne gang ved et planlagt kejsersnit, da jeg simpelthen var blevet så skræmt af hele forløbet sidste gang så jeg h samråd med min øjne, læger og jm besluttede at det hele skulle foregå roligt denne gang og ved planlagt kejsersnit. Det var en helt fantastisk oplevelse anden gang, slet ikke det samme som første gang, og jeg er glad for at jeg i mit tilfælde valgte som jeg gjorde (når det nu ikke gik som det skulle første gang). Dette var blot for at fortælle at det kan også være et lykkeligt ks anden gang hvis man skulle ønske det sådan

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • BANDITTERNE

      Hej Jane.
      Det er dejligt at høre, at du på trods af kejsersnit fik en fantastisk oplevelse anden gang.
      Hvordan foregår det, når det er planlagt, fik du lov at få din nyfødte op til dig med det samme?
      Tak, for dit input, det er rart at høre, at kejsersnit ikke nødvendigvis behøver at være en dårlig oplevelse 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mortilw

    Jeg kan virkelig godt sætte mig ind i dine tanker. Her endte det også med akut kejsersnit efter mange timers veer, 10 cm. Åben, klip og de forsøgte med sugekop, alligevel kom W ud med kejsersnit. Jeg føler mig ekstremt snydt for de første timer med ham. Jeg blev ikke den der holdte hans hånd første gang, og det gør ondt at tænke på at det hele ikke endte som man havde regnet med

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • BANDITTERNE

      Dejligt at høre, at der er andre som føler som jeg.
      Jeg føler med dig. <3 Sådan noget burde være en mors opgave. Jeg håber for dig, at det lykkedes en dag 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mie kjer

    Jeg fødte godtnok selv, men kan så nikke genkendende til det med at være nervøs for at blive gravid igen. Claes er født 4 uger før termin, så ikke meget for tidligt, men stadig nok til at jeg synes de første par måneder var rigtig hårde med et barn med ondt i maven, som ikke tog ordentlig på, var slap osv osv. Jeg er nervøs for at skulle føde for tidligt igen næste gang og få en hård start igen – for det kan jo risikere at blive endnu tidligere end uge 36. Jeg har et ønske om 3 børn, men føder jeg for tidligt igen næste gang, så tror jeg vi nøjes med to.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • BANDITTERNE

      Hej Mie 🙂
      Det lyder også rigtig hårdt. Kan godt forstå, at du er nervøs for at føde før tid igen. De tanker har jeg selv gået rigtig meget med.
      Jeg kan så godt følge dig i, at du ikke vil prøve igen, hvis næste gang bliver ligeså hård. Hvis jeg føder før tid igen, tror jeg heller ikke, at jeg vil forsøge mig med en tredje.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cecilia

    Jeg endte også med et uønsket kejsersnit med mit første barn. Det har taget mig lang tid at komme over rent mentalt. Jeg havde glædet mig til at føde og følte mig berøvet da jeg vågnede fra nakosen. Men lykkeligvis fik jeg lov til at føde naturligt anden gang og det var en helt igennem fantastisk oplevelse! Jeg er nu mor til 2 skønne børn. Så du skal ikke være nervøs. Jeg blev fuldt tæt i anden graviditet og arret holdt og alt var godt

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • BANDITTERNE

      Hvor er det bare dejligt at høre Cecilia! Din besked gjorde lige aftenens humør en tand bedre
      //Janne

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maybritt

    Hejsa…
    Hvor er det rart at vide at der er andre der har de samme tanker som mig…
    Godt nok fik jeg planlagt kejsersnit (havde et barn på 5000 gram i maven) men to dage før jeg blev mor fik jeg af vide at jeg ikke måtte føde selv..
    Min verden braste sammen, for selvom jeg skulle have det mest fantastiske i mit liv, følte jeg mig helt forkert at jeg ikke måtte føde selv. Havde brugt de 9 måneder til at forberede mig på det og da jeg så var gået 10 dage over tiden og der ikke skete noget. Ja så måtte jeg ty til det næst bedste…
    her 14 måneder efter den største dag i mit liv kan jeg stadig få tårer i øjnene over hvordan det hele forløb dengang… Det kommer til at tage tid at komme over, men dagene med min skønne datter gør alting meget bedre.
    Tak for et godt indslag

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • BANDITTERNE

      Mange tak for de søde ord Maybritt ☺️ Det må også have været hårdt at vide det på forhånd, så går man altid og spekulerer sådan. Når det var planlagt fik du så din datter op til dig med det samme? De er alt værd de kære små, og mere til! God aften til dig
      //Janne

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Maybritt

      Nej det gjorde jeg desværre ikke – det kunne måske have været et plaster på såret… Jeg lå lidt som en Jesus figur med armene ud til begge sider så jeg kunne ikke få lov at røre hende før vi kom på opvågningen…
      Det var hårdt, men det der var mest hårdt var at alt skulle der kæmpes med bagefter fordi kroppen ikke vidste støder var kommet et barn så det tog 8 dage før der var mælk og med et skrigende barn der er sulten konstant og en mor der vil kæmpe for at i det mindste kom amningen til ar fungere…. Det var en prøvelse. Heldigvis kom faldt det ud til min fordel

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

eBayfund#6 Belysning til børneværelset