STJÆL STILEN#2 //BØRNEVÆRELSET

NÅR KØNNET ER EN SKUFFELSE

De fleste gravide har en forestilling om, hvilket køn som ligger og gemmer sig bag maveskindet. Men hvad sker der, når du ikke får den prinsesse eller prins, som du gik og drømte om?

image

Scanningsbillede af Villads 20+1, hvor vi fik at vide, at vi ventede os en dreng.

Ærlig talt – hvor klichéagtigt, det end lyder – så blev jeg personligt alt andet end skuffet til kønsscanningen. Måske fordi jeg var førstegangsfødende. Måske fordi jeg var stensikker på, at det var en dreng som gemte sig derinde.

Det er dog desværre ikke alle, som har det ligesådan. At være skuffet over køn er et meget tabubelagt emne, – noget de færreste er åbne og ærlig omkring. Jeg faldt tilfældigt over en artikel hos Vores Børn, som belyste emnet. Artiklen var meget iøjnefaldende pga. den provokerende overskrift “Babys køn: Blev du (også) skuffet?“, som indikerer, at der er flere end som så, som brænder inde med en brast drøm om at blive forælder til et bestemt køn.

Artiklen forklarer, at de fleste gravide har mere eller mindre et ubevidst at skuffelsen ved det “forkerte køn”, kan blive så overskyggende, at den kan gøre det svært at glæde sig over den lille spire som ligger og vokser i maven. Det er derfor utroligt vigtigt at anderkende, bearbejde og ikke mindst italesætte skuffelsen. Jeg mener, at det er et emne, som trænger til at blive belyst. For, som de skriver i artiklen, så betragtes denne skuffelse som “forbudte følelser”, som ender med at forælderen fyldes af både skyld og skam, i stedet for at bruge energien på at glæde sig over det nye familiemedlem, der er på vej til verden.

Jeg forstår godt, at man kan føle sig skuffet over babyens køn. Det er en knust drøm og forestilling af, hvordan ens familieliv skulle være. Både Jesper og jeg kommer fra en stor familie. Vi ønsker også en dag selv at opbygge sådan en af slagsen, og så er det underordnet, om det bliver ham eller jeg, som er i undertal herhjemme. Jeg ville dog lyve, hvis jeg ikke sagde, at jeg godt kunne tænke mig at opleve både at være drenge- og pigemor på et tidspunkt. Dermed ikke sagt, at jeg ville elske barnet mindre, hvis det ikke var tilfældet.

I Indlægget MIN GRAVIDITET MED LUCAS, skrev Daniella følgende om deres køns scanning:

 ”Som i ved, gemte maven på en lille dreng. <3 Jeg havde mange gange i graviditeten drømt at vi skulle have en dreng, så den besked kom ikke bag på mig. Det er sjovt som en mor kan fornemme det. Jeg ville i hvert fald være blevet meget overrasket hvis jordmoderen havde sagt at det blev en pige, selvom det på daværende tidspunkt, nok var det jeg bedst kunne forholde mig til. Men har de fleste det ikke sådan, at de bedst kan forestille sig et barn af eget køn? Om ikke andet er jeg glad for at vi skulle have en dreng, hurtigt var jeg bare drengemor, og i dag kunne jeg ikke have drømt det anderledes.”

Jeg kan nikke genkendende til nogle af de følelser, som Daniella fortæller om. Måske du også kan? Herhjemme var det i hvert fald klart, at Jesper bedst kunne forholde sig til, at skulle være far til en dreng. Han var henrykt, da vi gik fra kønsscanningen, og glædede sig allerede som et lille barn til at møde sin søn. Jeg glædede mig lige så meget, men det var nu en underlig og samtidig vild følelse at vide, hvad der gemte sig bag mit maveskind. Det var nu officielt. Jeg skulle være drengemor. Det blev jeg også med ét, og pludselig lagde jeg slet ikke længere mærke til de fine kjoler og søde hårbånd i pigeafdelingen.

De kloge siger, at man kun fortryder de børn, som man ikke fik – og det kunne ikke være mere sandt. Jeg håber og tror på, at de “skuffede” forældre vil elske deres barn ligeså højt som alle andre, når det først kommer til verdenen. Når først du kommer hjem med din baby og har fået etableret en hverdag med det lille nye familiemedlem, vil jeg tro, at de fleste oplever at dette barn, var præcis den der manglede i din familie. Dreng eller pige. En drøm bliver brast og en ny og fantastisk bliver skabt.

Jeg synes, at det er et uhyre vigtigt emne at tage op. Og det er i høj grad værd at tænke over, om du selv er med til at tabuisere emnet. Jeg mener, at det er vigtigt, at man generelt taler åbent, frit og ikke-dømmende. Også i denne sag. Måske så en dag, at folk tør stå frem, og få deres knuste drøm bearbejdet på bedste vis.

Selvom jeg på ingen måde, var skuffet over, at det var en dreng som lå i min mave, kan jeg da godt, savne lidt kvindeligt selskab herhjemme en gang i mellem. Jeg ville dog aldrig nogensinde bytte min bandit for nogen anden i verden – heller ikke en lille prinsesse. Jeg er overlykkelig, over at jeg fik lige præcis min Villads.

imageimage image

Hvordan reagerede du da du fik at vide hvad maven gemte på? Var du jubelglad, da du fik kønnet at vide, eller skulle det først fordøjes? Læg gerne en kommentar. Det er er så hyggeligt at læse jeres historier. <3

Tak, fordi du læste med.

janne2

Følg bloggen på Facebook her.

16

  • Gitte Hougaard

    Godt indlæg her er jeg selv mor til 2 skønne tøser (4 år og 4 måneder) – og da vi sidste år (på min 25-års fødselsdag 😉 ) fandt ud af at vi skulle have pige nr 2, blev jeg glad for at hun var sund og rask, og hun var ligeså velkommen som havde det været en lillebror… Når det så er sagt, så lagde jeg ikke skjul på, hverken før eller efter scanning, at jeg gerne ville have haft en dreng. Mest fordi jeg synes det kunne være fedt med “en af hver”. Hun er selvfølgelig lige så elsket som sin storesøster, og så har det været meget praktisk at hun kunne arve og nemmere at indrette dele-værelse

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • BANDITTERNE

      Hej Gitte 🙂
      Mange tak for din besked. Det er så hyggeligt at læse lidt om jeres oplevelser. Din historie er jo et fantastisk eksempel på, at man godt kan ønske et køn, men samtidig elske lige præcis det barn som ligger i maven 🙂

      //Janne 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Camilla

    Jeg har der meget svært, hvis folk udtrykker skuffelse ved køn. Vi har mistet en datter i uge 20 tilbage i 2009. Siden da, har vi fået en pige og en dreng plus en lillesøster på vej. Men denne oplevelse vi havde, har bare vist at man ikke skal tage noget for givet, og det mindste problem er hvilket køn barnet har. Når det er sagt, elsker jeg både at være pige mor og drenge nor❤️

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • BANDITTERNE

      Hej Camilla. Det er jeg rigtig ked af at høre. Det må have været virkeligt hårdt:( Der er intet at sige til, at man så ikke tager noget for givet, så længe at barnet har det godt. Jeg synes, at det er vigtigt, at der er plads til alles forskellige meninger. Man kan jo godt være skuffet over at “miste” det pigebarn, som man drømte om, samtidig med at man elsker den lille dreng, som vokser indeni maven <3
      //Janne

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sascha

    I starten af min graviditet ville jeg egentlig helst have en dreng og min kæreste omtalte også baby i maven som var det en dreng. Jeg måtte flere gange minde ham og mig selv på at det lige så godt kunne være en pige.
    For netop ikke at skulle blive skuffet, brugte jeg meget energi på at tænke at det ville blive en pige og alle de positive ting ved det.
    Scanningen viste en dreng og så endte jeg alligevel med rn form for skuffelse, fordi jeg havde lige forliget mig med, at det skulle blive en pige 😀

    Jeg vil ikke bytte ham for nogen anden! Men da han højst sandsynligt bliver mit eneste barn, kan jeg godt blive lidt trust over ikke at kunne blive mormor.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • BANDITTERNE

      Hej Sascha. Tak, fordi du deler 🙂 At være drengemor er altså også skønt! Men jeg kan godt følge dig i tanken, om at ikke skulle være mormor. Så langt havde jeg slet ikke tænkt. Men pyt skidt, en farmor kan altså være ligeså sej! 🙂 //Janne

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Bolette

    Jeg blev en smule skuffet, da vi var til kønsscanning og damen fortalte at det var en pige der lå derinde.
    Jeg har altid ønsket mig en lille dreng.
    jeg kiggede i 5-10 sekunder på skærmen, og så kiggede jeg på min kæreste.. Han havde verdens STØRSTE smil i ansigtet og hans øjne strålede! Hvordan kunne jeg så være skuffet?? Vi fløj begge to ud af døren, på en lyserød sky. Det var så fantastisk at hans glæde over kønnet, kunne fjerne min skuffelse, og bare gøre mig fuldkommen glad i hjertet.
    Nu kan jeg slet ikke forestille mig, at vores datter skulle være en dreng.. 😀

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • BANDITTERNE

      Hej Bolette. Tak, fordi du deler din historie. <3 Hold op, hvor er det en dejlig historie 🙂 Den gav mig lige et smil på læberne 🙂
      //Janne

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julia

    Dette emne har mange blandede følelser for mig.. men det er SÅ godt at flere tager det op, for jeg tror at det vil hjælpe mange.
    Jeg er drengemor, til tre skønne, kærlige og sjove sønner. Jeg elsker hver og én og ville ikke bytte dem for 10 prinsesser!
    Men når man efterhånden har et overtal af drenge, åbner det op for folks meninger, og hver gang jeg bliver spurgt om ‘ikke vi prøver igen for at få en pige’ – så rammer det noget inden i mig! Og det bliver et ømt punkt.. Jeg har altid villet have mange børn, og det vil jeg stadig, ligemeget, hvad køn vi får. Med det sagt, så drømmer jeg da også om en datter, og ville elske at være mor til en prinsesse også. Alligevel så irriterer det mig at folk siger sådan. Det giver mig følelsen af at sønner fra nu af ville være mindre værd. Det gør mig trist! Og det er selvom at jeg klart ønsker mig en pige, mere end de ønsker det for mig..
    Jeg er dog ikke et sekund i tvivl om at endnu en søn ville blive elsket lige så højt som hans brødre. Jeg elsker at være drengemor – og hvis jeg selv skal sige det, så gør jeg det også ganske udemærket selvom det ikke altid falder mig nemt..
    Min svoger har lige fundet ud af at han skal have datter nr 4, og han tager det rigtig pænt, selvom han har været meget ærlig om sin drøm om en søn.. Jeg forstår ham, og han skal have lov at sørge over drømmen der knuste, da dette er sidste gang -Og selvom han har tre nevøer der elsker ham.. Så er det bare ikke det samme.
    Jeg synes vi skal lade folk have deres følelser, drømme og ønsker og lade være med at dømme hinanden for følelser som vi alligevel ikke har nogen kontrol over.
    Venlig hilsen MRS__BUSCH

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • BANDITTERNE

      Hej Julia
      Jeg kan følge dig i, hvad du siger☺️ Det er jo skuffelsen og tabet over det barn, man troede gemte sig, der gør ondt, ikke en skuffelse over det barn som kommer. Som man også elsker himmelhøjt ❤️ Mange tak fordi du deler, det er så godt ramt, og jeg er sikker på, at der andre forældre, med børn af samme køn, som kan nikke genkendende til din historie //Janne

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maria

    Allan og jeg var enige om, det ville være lettest at få en dreng. Både fordi han så kunne arve fra sine fætre. 😉 Også fordi vi begge foretrækker at lave drengeting. Men så kom vi til at tale om, det egentlig ville være helt ok med en pige, da jeg kunne opdrage en mini-me version 2. At kunne undgå alle de fejl og tristheder, min egen opvækst har båret præg af – eller i hvert fald tage bedre hånd om de skuffelser, der er uundgålige i et barns liv.
    Da vi så Alma til misdannelsesscanningen og fik kønnet at vide, var vi hverken lykkelige eller skuffede. Vi var nok mest af alt overraskede over, der var et rigtigt (normalt!) barn derinde. 😀 Hele graviditeten havde et lidt surrealistisk skær: Kan man virkelig få så meget ansvar ud af at have lavet Så lidt?!
    Nu er hun her. Og har været her i to år. Det fede ved at have en pige er, at der er flere ting, hun bare kan gøre helt naturligt, end hvis hun var en dreng. Der er ingen, der rynker på næsen af, at hun nogle gange leger med dukker. Andre gange med traktorer og gravkøer. Eller at hun har lyserøde bukser på og en blå bluse med ubåde.
    Det eneste, der var chokerende ved at få en pige, var, da hun selv begyndte at lege omsorgslege (putte sin tøjfrø godnat med en vaskeklud som dyne fx). Jeg har altid haft en meget 70’er-pædagogisk indstilling til, at sådan noget var påduttet fra omverdenen. Men nej, det kom helt af sig selv. Oven i købet ret tidligt, inden de 1½ år, hvis jeg husker rigtigt.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • BANDITTERNE

      Fedt, at i så det fra den positive side, i stedet for at blive skuffede Er sikker på at Alma har (og får) en helt fantastisk opvækst med jer to Og hvis hun nogensinde skulle få brug for en at lave stereotype pigeting med, så står jeg klar – og det er jeg sikker på, at Charlotte også gør. Så kan i tage vores drenge med til mudderbadning Det er faktisk virkelig surrealistisk at få et barn. Jeg havde det præcis på samme måde som dig! Hun er altså den dejligste pige jeres lille Alma Hende kan i være stolte af Knus Janne

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sabrina

    Vi fandt først ud af kønnet, da jeg havde født! Det var den fedeste oplevelse for os 🙂 Jeg er ikke tilhænger af, at man får kønnet afvide før – men heldig at det er muligt, for dem som ønsker det 😉
    Jeg kan godt nikkegenkende til det, med at kunne forholde sig til det samme køn som en selv – men nu kunne jeg ikke forestille mig at være mor til en pige 🙂 men det kunne selvfølgelig være fedt at få en af hver 😉 Men drengemor er også sejt 😉

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • BANDITTERNE

      Jeg ville faktisk også først have kønnet at vide til fødslen, men min kæreste ville vide det. Og jeg kunne ikke holde ud, hvis han skulle holde det hemmeligt for mig☺️ Drengemødre er nemlig ret seje

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sikke et fantastisk emne du tager op her. Jeg har netop selv opdaget at jeg er gravid, og tankerne om køn fylder allerede en del herhjemme. Jeg tror lidt det bliver en dreng. Jeg har altid ønsket mig en dreng, og har egentlig gået og bygget den her tanke op om, at min førstefødte bliver en dreng. Jeg er selv opvokset med en storebror, så for mig er det den “naturlige” rækkefølge. En storebror som passer på sin lillesøster :). Da min kæreste så kyssede min mave den anden dag og sagde: “mine to prinsesser” blev tanken om en pige pludselig ændret fra “frygt” til en en hel anden følelse. inderst inde tror jeg, at jeg ville blive skuffet i sekundet jeg hører det bliver en pige (hvis det gør) men jeg er også sikker på, at uanset hvad, så vil jeg elske mit barn, som du også skriver :).
    Jeg vil i hvertfald gøre mit for, at emnet ikke forbliver tabu 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • BANDITTERNE

      Mange tak for din besked, Anne. Det er så dejligt at høre om jeres tanker ☺️ Jeg er super glad for, at du vil være med til at bryde et tabu, som har stået på alt for længe Det er sjovt, som man går og håber noget forskelligt, men som du selv siger, er jeg sikker på, at du vil elske en dreng ligeså højt ❤️ //Janne

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

STJÆL STILEN#2 //BØRNEVÆRELSET