Opskrifter på mos og grød

Skemad: Tips og gode råd

Da vi stod overfor, at skulle introducere drengene for skemad, søgte vi internettet tyndt efter oplysninger og brugbare råd. Alt hvad vi selv har opnået af erfaring og gode råd vi har fået med på vejen, vil vi nu videregive til jer. 🙂 

Først og fremmest skal udstyret være i orden, når din lille pode skal begynde at spise med ved bordet. Vi kan godt lide at det er billigt og praktisk, her ser i nogle af vores favoritter.

tipsmad (1)

Bestik (8 dele) 13.-/ Tallerken med sektioner 39.- / Design Letters (4 dele: dyb, flad, bestik, kop)  425.-/ Stofbleer (6 stk.) 79 kroner / Spisesmæk (2 stk.) 29.-  /Mikroovnsskåle (6 stk.) 13.-/ Kopper (6 stk.) 13.-

image

Ovenfor ser i vores uundværlige bøtter. Dem fra Avent  (180 ml 10 stk 180.-) er geniale til opbevaring af grød, mos, modermælk pga. deres skruelåg, som gør at tingene kan holde til de vildeste rysteture i pusletasken. Nu hvor drengene er større, er de rigtig gode til snacks eller frugter, og vi bruger dem stadig, hver gang at vi er på tur. De farverige bøtter er købt til 20 kroner i Bilka, men kan også købes i feks superbrugsen og kvickly. De var gode til topping, og de små portioner i opstartsfasen med skemad, hvor de små max måtte spise 0,5 dl. Begge bøtter må fryses, men det er kun dem fra avent, der er egnet til mikrobølgeovn. 🙂

 

Vi har skrevet nogle af de gode råd og huskeregler ned til jer, som vi selv havde i baghovedet, da vi begyndte at lave mos og grød til vores drenge.

  • Kig på dit barn, virker han interesseret i din mad, når du spiser foran ham? Måske rækker han endda ud efter det, og det kan være et tegn på, at det er det rette tidspunkt at introducere skemad. Man kan evt. lade barnet sutte på en agurk, en kiwi eller appelsin, på denne måde, kan man nemt se, hvor stor interesse de har for mad. Dette gjorde begge drenge, før de startede på skemad, og det var tydeligt at se, at de var mere end klar.
  • Man kan med fordel fortynde basisgrøden ved opstart. Så der i en potion er en 1/4 dl. vand i stedet for en ½ dl. Grøden skal minde lidt om en tyk suppe. Gradvist kan man så gøre grøden tykkere, alt efter, hvad der virker for netop din baby. På denne måde kan man langsomt vende dem til en lidt tykkere konsistens.
  • Babyer må spise og drikke: bryst/flaske, mild frugt og grøntsagsmos, vand af kop og glutenfri grød. Hvis du køber grød i supermarkedet, er det en god ide at sikre, at det er glutenfri, da babyer under 6 måneder ikke kan fordøje det.
  • Der skal tilføjes modermælk eller erstatningsmælk i mosen og grøden. Vi var så hippi-agtige, at vi bare sprøjtede det i direkte fra babsen, indtil vi ramte den rette konsistens. 😀
  • Husk at der skal tilføjes 1 teskefuld fedsttof som olie, plantemargerine eller smør, i hvert måltid du selv laver. Det har små babyers hjerner brug for, indtil de er ca. 9 måneder, hvor de bliver dækket ind med fedtstof andre steder fra. Maden må ikke saltes.
  • Grød på korn bør ikke fryses, men kan sagtens holde sig et par dage på køl. Hvis du beslutter dig for at gemme grøden, skal mælken først blandes i når den serveres for barnet. Grøntsagsmos må gerne nedfryses, men igen skal mælken først tilsættes, når du varmer mosen op på ny.
  • De små må spise max 1/2 deciliter mos og grød i opstartsfasen, og der må gerne tilbydes vand af kop til måltidet.
  • Når i starter op på skemad, skal barnet stadig have samme mængde modermælk som det plejer. Når måltidet med mos eller grød er overstået, anbefales det at slutte af med at tilbyde babyen amning eller flaske.
  • Når barnet har vænnet sig til smagen af grød, kan du toppe den med frugtmos eller sveskemos, for at gøre det mere lækkert. Sveskemos er godt at give, hvis der skal gang i fordøjelsen og bananmos hjælper mod tynd mave.
  • Ved 6 måneder må du komme kød ind i barnets kost. Det var også her vi introducerede rugbrød, men det er meget forskelligt fra barn til barn, hvornår de er klar til det. Vi startede jo tidligt med skemad, så for os var det en naturlig udvikling også at starte tidligt med rugbrød.
  • Lyt til dit barn, græder han, er uinteresseret og virker han ikke klar alligevel, så hold en pause, inden du giver skemaden endnu et forsøg. Det skal jo helst være en god oplevelse. 🙂
  • Man kan også droppe alt om mos og grød, og gå direkte til fast føde, som barnet selv sidder med. Det kaldes BLW og bliver mere og mere populært. Vi har ikke selv erfaring med denne metode, og vil derfor ikke komme nærmere ind på det.

Hvis du mangler opskrifter eller idéer til mos og grød, kan du finde vores bedste opskrifter her.

Husk på, at alle børn er forskellige, og det er individuelt, hvornår dit barn er klar til skemad! Vi vil også understrege, at vi ikke er nogen eksperter, dette er blot vores erfaringer og de retningslinjer vi selv fulgte, da vi med sommerfugle i maven, gav Lucas og Villads skemad for første gang.

Tak fordi du læste med! Vi håber at det var brugbart, hvis du inden længe står og skal give din baby grød og mos for første gang. Rigtig god fornøjelse i køkkenet og ved spisebordet. 😀

Janne og daniella 2

 

Følg bloggen på Facebook her.

2

  • Ida

    De nyeste anbefalinger, siger at det er ok at give glutenholdige produkter til baby i variation med ikke-glutenholdige så nu må de f.eks. gerne få havregrød fra 4 mdr!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Malene

    Vil bare lige nævne, at der er kommet nye anbefalinger omkring gluten nu

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Opskrifter på mos og grød