Sandheden om vores tidlige opstart på skemad

Opskrifter på mos og grød

Både Janne og jeg lavede selv drengenes mos og grød. På den måde sparede vi penge og endnu vigtigere vidste vi præcis, hvad vores drenge fik i deres små skrøbelige maver. Babymad er de simpleste opskrifter, og vi fandt ud af, at det var meget let at lave skemaden selv.

image

4 retters middag til Lucas 5,5 mdr. Basen var kartoffel, løg, persille og hvidløg. Det blev blandet med henholdsvis jordskok, romanesco og gulerod. Til dessert var der pæremos på menuen.

Vi er næsten naboer, så når vi lavede grøntsagsmos, lavede vi en kæmpe portion, og gav halvdelen til hinanden. Vi sørgede for at lave mosen på forskellige grøntsager, således at Janne lavede 4 slags og jeg lavede 4 slags, som vi byttede og dermed havde 8 forskellige slags i hver vores fryser. På den måde kunne vi tilbyde noget nyt på menuen hver dag, hvilket også betød, at drengene fik smagt på en masse forskellige grøntsager.

Nedenfor har vi samlet opskrifterne på banditternes livretter, da de fik grød og mos. 

mos

Det skal du bruge :
125 g. kartofler
75 g. grøntsager
1-2 dl. vand
1 tsk. smør, olie eller plantemargarine
½ dl. modermælk eller færdigblandet modermælk

Fremgangsmåde: Kog de ønskede grøntsager til mos. Husk at undlad salt i vandet. Mosen blendes og kan mixes sammen på kryds og tværs. Når mosen er nedkølet, kan den opbevares i bøtter og gemmes i køleskabet i et par dage, eller den kan fryses ned. Konsistensen af grøntsagsmosen kan godt blive lidt underlig, efter at have været nedfrosset. Det bliver bedre, hvis den bliver varmet godt op, og så skal konsistensen justeres med modermælk eller modermælkserstatning og tilsættes 1 tsk smørklat.

Hvis du ønsker en stor portion til fryseren, kan du med fordel gange opskriften op.

Du kan lave mos på alverdens grøntsager, og det er kun fantasien der sætter grænser. Rodfrugter som kartoffel, gulerod, pastinak, persillerod, og jordskokker er rigtig lækre at koge til babymos. (undlad rødbede og selleri) Vi brugte også blomkål og broccoli, der gav god smag til mosen. Vi brugte kartoffel som base, blandet op med gulerod i starten. Da de havde vænnet sig til smagen af gulerod og kartofler, blandede vi også kartoflerne med andre grøntsager, for at gøre det mere spændende. Vi mixede på kryds og tværs, og sørgede for at introducere en masse forskellige smage hen ad vejen. Eksempler kunne være: kartoffel/broccoli, kartoffel/pastinak, kartoffel/knoldselleri, kartoffel/blomkål, kartoffel/knoldselleri/ærter og så videre. Senere tilsatte vi også løg, hvidløg og krydderurter, hvilket var et hit hos drengene. 😀

image

grød

Basisgrød:
½ dl. hirsemel (eller flager), majs eller boghvedemel
1½ dl. vand
1 tsk. smør eller plantemargerine.
½ dl. modermælk eller færdigblandet modermælkserstatning

Vand og mel koges sammen efter anvisningen på pakken. Fedtstof og modermælk/erstatningsmælk blandes i til konsistensen er som du ønsker.

Risgrød:
Risgrøden er en tynd grød, som er god i opstartsfasen, men husk at de små ikke må få rismel hver dag

1 dl. vand
3 spsk. rismel
½ dl. modermælk eller færdigblandet erstatning
1 tsk. fedtstof

Vand og rismel koges sammen i ca. 2 minutter. Fedtstof og modermælk/erstatningsmælk blandes i, til du har den rette konsistens.

Grød skal serveres nedkølet og  eventuelt med lidt lækkert frugtmos eller sveskemos på toppen.
Når du bliver hardcore til at lave babymad, kan du med fordel lave grøden i mikrobølgeovnen, og spare både tid og opvask. 🙂

jj

Unavngivet

Topping kan være lækkert for barnet, da det giver grøden og mosen et lille pift, men topping ikke mætter nok, til at stå alene som måltid. Lucas var især vild med sveskemos, som vi altid sørgede for at have på lager. Det kan med fordel opbevares i små bøtter eller isterningeposer i fryseren, så det nemt kan tages op, og nedkøle dem varme grød eller mos den skal ovenpå.

Sveskemos:

100 g svesker (husk at fjerne sten)
3 dl vand

Sveskerne koges op og skal simre under låg i 15 minutter. Bagefter kan sveskemosen blendes, hvis du ønsker en bedre konsistens.

Ærte eller majs-mos:

Ærter eller majs koges til mos. Sigt det så skallerne bliver sorteret fra. Nedkøl og tilsæt fedtstof. Denne variation smager godt på både grød og mos.

Frugtmos: Det kan laves på alverdens frugter, men herhjemme havde vi især stor succes med mos lavet på pære eller jordbær. Frugterne skal koges, til mosen har den rette konsistens. Hvis mosen er for tynd, kan du koge den lidt længere tid uden låg, så mere af vandet fordamper. Bagefter kan frugtmosen sigtes og er klar til servering når den er kølet lidt ned.

Drengene er også vilde med bananmos og avocadomos, der bare skal moses med en gaffel.

image

 

Det blev lidt langt, så vi har valgt at dele indlægget op. Hold derfor øje med bloggen i morgen, hvor vi kommer med en masse gode råd til opstart af skemad. Vi tipper også om gode bøtter til grød og mos, og en masse andre uundværlige ting, som baby skal bruge ved spisebordet.

Tak fordi du læste med. Vi håber at du kan bruge opskrifterne og ønsker dig god fornøjelse i køkkenet og ved spisebordet. Hvis du har en god opskrift du synes vi mangler, må du gerne tilføje den i kommentarfeltet. 😀 

Janne og daniella 2

 

Følg bloggen på Facebook her.

2

  • Mette

    Skønt indlæg når man er ny i mos-og-grød-verdenen! 🙂 Jeg spørger måske lidt dumt, men skal man hælde vandet fra grøntsagerne inden de bliver blendet? (Jeg tænker, når der laves en stor portion mos til fryseren).

    Fantastisk blog I har!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • BANDITTERNE

      Hej Mette. Sikke en dejlig kommentar, tusind tak. 🙂 Fedt at du kan bruge indlægget med tips og opskrifter til mos og grød.. Det er en god ide at hælde vandet fra ja, ellers kan den godt få en underlig konsistens. Når den serveres eller tøes op fra frys, kan du altid regulere konsistensen med mme/modermælk 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Sandheden om vores tidlige opstart på skemad