eBayfund #4 Lovely Laces

Suttebrikker, blod, sved og tårer

Som lovet kommer der her en opfølgning på mit tidligere indlæg; Sidder en god mor i brysterne. Jeg ønskede brændende at amme, men det blev en større kamp end forventet. 

image

Hud mod hud øver mor og søn sig i at amme. Billedet er taget på barselshotellet kort efter fødslen.

Jeg havde ikke rigtigt skænket det en tanke, at det måske ikke kunne blive en mulighed, for mig og min søn at amme. Jeg troede at mælken helt automatisk løb til efter fødslen, og at babyer bare tog fat i brystvorten og spiste, når de blev lagt til. I graviditeten voksede mine bryster flere skåle, og de lækkede en del råmælk. (den første mælk) Ærlig talt så var jeg ikke specielt bekymret for den del, og jeg tænkte, at det ikke ville kræve det store arbejde, at få amningen op at køre, for jeg havde tydeligvis mælk.

Da Lucas blev født og lagt op på mit bryst, blev han lagt til, i den tro at han ville sutte sig stor og stærk. Men det hele var meget akavet, som vi lå der i hospitalssengen, og jeg kunne ikke rigtig finde en ordentlig amme-stilling. Desuden havde Lucas ingen ide om, hvordan han skulle på mælken ud af mine bryster og han kunne ikke engang finde brystvorten, til stor frustration for mor og søn. Vi ankom til barselshotellet, midt i et vagtskifte, og der kom en kvinde fra personalet ind på værelset. Med sig havde hun en brochure og et sæt suttebrikker, fordi jordmoderen havde videregivet besked om at Lucas ikke kunne få fat, da mine brystvorter var for små til ham.

Jeg blev virkelig ked af det, og følte mig som en stor fiasko, fordi jeg ikke blev ordentligt informeret eller oplyst omkring amningen og sutte-brikkerne. Tilbage stod jeg med en masse tanker og spørgsmål, omkring hvilken betydning sutte-brikkerne ville få for amningen.

Påvirker de nedløbreflekssen og forhindrer mælken i at løbe ordentlig til? Vil mine brystvorter ikke strutte når de bliver suttet til, eller skal jeg altid bruge de her brikker? Skal vi nu til at bøvle med at rengøre dem? Og hvad med kontakten til mit barn, jeg ønskede jo ikke, at der skulle være et stykke plastic imellem os når vi skulle amme?

Jeg var bekymret for, om de ville blive en hindring, for at få amningen op at køre.  Jeg fik at vide, at det kunne være, at vi skulle bruge sutte-brikkerne i hele ammeforløbet og jeg valgte derfor, at accepteres dem som et redskab, der var nødvendigt, hvis vi overhovedet skulle amme. Jeg bad dog til, at det bare var i begyndelsen, at Lucas havde behovet for de store plastik nipples.

DSCN8381[1]

Lucas ammer med suttebrikker, her er han omkring 2 uger gammel.

På grund af startvanskelighederne med amningen besluttede min kæreste og jeg, at det var bedst, at tage en ekstra dag på barsels-hotellet. Dermed kunne vi få yderligere hjælp og vejledning, så vi følte os ordentligt rustet til at forsætte amme-projektet, når vi kom hjem fra sygehuset. Da vi blev udskrevet 2 dage efter fødslen, havde Lucas tabt sig fra 3700 g og ned til 3400 g, hvilket var lige på grænsen, i forhå til de alarmerende 10% de kære små må tabe sig, før at det anbefales, at supplere op med modermælks erstatning.

Vi havde en værre ballade, med at huske at få sutte-brikkerne steriliseret, så vi købte nogle ekstra sæt, da vi ammede mange gange i døgnet. Han havde også stadig meget svært ved at finde brystvorten, på trods af sutte–brikker, så udsigterne til at slippe af med dem var lange. De første dage kunne han udelukkende amme liggende, så det var lidt op ad bakke i forhold til barselsgæster og besøg. Det tog et par dage, og så kunne vi også sidde op og amme, hvilket dog krævede et bjerg af dyner og puder, for at få ham til at ligge godt. Han gik faktisk under dæknavnet Prinsen på ærten da han var nyfødt. 😀

image

Lucas er gået kold efter en god tår babs, ovenpå et dejligt bjerg af puder og dyner. Han bliver lige nusset lidt af mor, og ammebrikken ligger ved siden af.

Vi fik også at vide, at det var baby der skulle komme til brystet og ikke omvendt, og det grinte vi lidt af herhjemme. Vi var nemlig nødsaget til at lave “Pat attack” og lirke sutte-brikkerne ind i munden på ham. På trods af at vi hjalp ham, tog det altid 10 minutter eller deromkring, før at han fandt ud af at få mælken ud. Han lignede mest af alt en høne uden hoved, der gokkede rundt efter mad. Jeg undskylder for den beskrivelse, men så kan i måske få en ide om, hvor slemt det stod til. Det var faktisk rigtig synd for ham, for imens han forsøgte at spise, skreg han i frustration. Jeg havde altid ondt i maven imens han lå der, og jeg måtte ind i mellem knibe en tåre, fordi jeg ikke forstod, at noget der skulle være så naturligt og let, endte med at være så svært.  Både mor, far og barn gjorde alle en ihærdig indsats, for at få ham hægtet på brystet, og manden og jeg sendte altid en High five til hinanden, når det endelig lykkedes. Når han fik fat, faldt der sådan en ubeskrivelig ro over os, og med et føltes det som om om, at verden stod stille. Jeg var af den overbevisning, at hvis jeg ville have amningen op at køre, så skulle jeg ønske at amme 110% både med hjernen og med hjertet, og jeg kunne mærke at det her, var værd at kæmpe for.

Heldigvis betalte det gode arbejde sig, og da sundhedsplejersken kom på besøg nogle dage efter at vi kom hjem, havde Lucas taget 800 gram på, hvilket var en ret voldsom vægtøgning. Når han først fik fat, slippede han nemlig ikke brystet igen, og vi ammede stort set hele tiden både dag og nat. Jeg var lettet da han var blevet målt og vejet, for udover at jeg kunne se at vores dejlige baby var blevet tykkere, så havde jeg nu også fagfolkets ord for, at jeg havde god mælk eller måske nærmere fløde i brysterne.

image

Noter i den gule bog fra sundhedsplejersken.

image

Da Lucas blev en uge gammel, var han godt igang med vægtøgningen. Lille basse. 🙂

Lucas havde meget ondt i maven, hvilket var klart, da han spiste lidt for meget. Det var fra den ene yderlighed til den anden, og vi skulle nu til, at lære ham at bruge sut, for at holde ham hen. Han måtte nemlig kun amme hver 3 time, så vi kunne komme  mave-onden til livs, og sikre at han fik nok af den fede mælk. Gråden udviklede sig, og han skreg og var ked af det så mange af døgnets timer, at han gik for at være ”kolik-barn”. Det var hårdt ikke at vide, om det var min mælk, der var skyld i de søvnløse nætter, hvorfor der også var øjeblikke, hvor jeg overvejede at give flaske i stedet for at amme. Det var frustrerende ikke at vide, hvor meget mælk der rent faktisk kom ud af mine bryster, samtidig med at jeg ikke vidste, om han stadig fik nok af den fede mælk, der kommer til sidst i ammemåltidet. Jeg havde sundhedsplejersken i røret mange gange, indtil det viste sig, at han havde en nerve i klemme i nakken, og det ikke var madens skyld, at han var ked af det. Set i bakspejlet ville jeg ønske, at jeg havde stolet mere på, at min krop producerede præcis det den skulle, for at dække min søns behov . De bekymringer kunne jeg godt have undværet, og det vil jeg huske på, når jeg (forhåbentligt) skal amme barn nummer 2.

Selvom det virkede helt umuligt, begyndte Lucas (og mor) at have nogenlunde styr på at amme, og det var gudskelov lettere at ligge ham til, da farmand skulle tilbage på arbejde, efter 14 dages barsel. Vi brugte sutte-brikkerne i ca. 2 måneder, og jeg var så træt af dem til sidst. Da en sød ig-veninde med en pige på Lucas alder skrev, at de nu ammede uden suttebrikkerne, tænkte jeg hvis de kan, så kan vi også. Det var virkelig en sej kamp og han skreg, når han opdagede at brikkerne manglede. I starten af projektet, havde han derfor brikkerne på, indtil han havde fået fat, mælken løb, og brystvorten var suttet lidt ud. Efter et par minutter tog jeg brikken af, hvilket ikke passede den lille mand. For det meste måtte jeg sætte den på igen, men ind i mellem lykkedes det for ham at få fat og spise direkte fra mine brystvorter. Det gav blod på tanden, at se at han godt kunne og efter noget tid, besluttede vi at fjerne brikkerne helt. Han sultestrejkede i 1 døgns tid, indtil at han havde helt styr på fidusen, og bagefter virkede det til, at han havde glemt alt om suttebrikkerne. Mine brystvorter begyndte også at stritte lidt mere, da de naturligvis fik mere stimulering, når han suttede direkte på dem. Jeg skal hilse at sige, at det også gjorde pokkers ondt, ikke at have suttebrikkerne til at beskytte dem, og i de dage var lanolincreme mod brystbetændelse min bedste ven. Det gjorde så ondt til sidst, at jeg satte suttebrikkerne på, for at give mine kære nipples en lille pause, men nu ville han hellere have den ægte vare, og skreg indtil jeg tog dem af igen.

Men da det hele faldt i hak, blev det så fantastisk at amme! Jeg skulle ikke længere være frustreret over kampen det var at ligge ham til, eller huske suttebrikkerne når vi skulle på farten. Det var også luksus, ikke at skulle tænke på, at skolde dem i tide og utide. Men det jeg elskede mest ved amningen, var de lange lure han tog på mig, når han var færdig med at spise!

image

Det bedste i verden. <3

Det ville have været let, at give Lucas flaske, i og med at det var så svært, at få ham til at sutte i starten og det pinte mig også, at han havde tabt sig. Dog vidste jeg, at jeg havde mælk i brysterne, og jeg havde følelsen af, at det nok skulle lykkedes, hvis vi bare hang i. Jeg havde læst, at der på sigt var stor sandsynlighed for, at han ville foretrække sutteflasken hvis den først blev introduceret, så vi valgte bevidst at undgå den. Jeg forstår fuldt ud, at nogle mødre kaster håndklædet i ringen, i deres kamp for at få amningen op at køre. Man skal ikke amme for en hver pris, og det er så frustrerende, at jeg næsten ikke kan finde ord for det, når ens lille baby græder af enten sult, eller er sur over ikke at kunne få fat. Eller når mor får brystbetændelse, eller ganske simpelt ikke kan finde sig tilpas med amning. 

Vi er begyndt at skifte nogle amninger ud med flaske, for eksempel får han en godnat-flaske som han elsker. Jeg synes faktisk, at det er ligeså hyggeligt, at give flaske, den kan altså også noget, som amningen ikke kan, og jeg tror ikke at babyerne går glip af hverken det ene eller det andet, udfra om mor vælger/er nødt til, at give flaske fremfor at amme. Vi ammede fuldt ud, til Lucas blev 4 måneder, hvor vi begyndte på skemad. Nu er han 10 måneder, og får stadig mælk fra mig ind i mellem. Amme-kapitlet er ved at nå sin ende, men jeg og især Lucas har elsket at amme, så jeg føler at det var hele kampen med blod, sved, tårer og en masse sutte-brikker værd.

image

En lille lur med mor, efter et solidt ammemåltid. Vi elsker amning. Og samsovning.

Måtte du også bruge suttebrikker, for at få din baby til at tage fat? Og lykkedes kampen i sidste ende? Del gerne din historie, det er så hyggeligt at læse jeres erfaringer.

Tak fordi du læste med, hvis du altså nåede så langt. 🙂

Daniella

 

Følg bloggen på Facebook her.

13

  • Karina Kounkel

    Blev selv anbefalet at bruge amme brikker af sygeplejersken allerede samme aften efter jeg fødte. Mine brystvorte var simpelthen for små og min lille dreng på blot 2735 gram kunne heller ikke får fat. Han tabte sig også over 300 gram i løbet af de første 4 dage, så vi var nødt til at supplere med mme, hvilket også var helt fint for mig, da jeg ingen rigtig mælk havde til at starte med og for mig var det vigtigst, at han igen hurtig tog på. Det var en kamp.. Jeg havde rigeligt med råmælk da jeg var gravid og min mælk løb først til (rigeligt med råmælk) på 4 dagen efter fødslen. De suttebrikker blev brugt i 3 uger og det var en kamp. Han tog egentlig godt fast i, men der var mælk over det hele, på hans tøj og mit tøj og det dryppede rigtig meget mælk ud af de brikker.. Puha.. En dag blev jeg så træt af dem, at jeg forsøgte uden og selvfølgelig tog det lidt tid at tage fat ordentligt og når han endelig fik fat så slap han brystvorten flere gange under amningen, simpelthen fordi han ikke kunne finde ud af at holde på den.. Men, men.. Til sidst lykkedes det da.. Nu er han 2 måneder og amningen kører derud af. 🙂 Han får dig alligevel lidt flaske af og til, men han foretrækker helt klart stadigvæk mine bryster fremfor mme i en plastik flaske 🙂 så det er ikke helt sandt med forhold til, at hvis man introducere dem en flaske så vil de hellere have det 😉

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Henriette

    Noget af en hård rejse i har været igennem, men hvor dejligt det lykkedes for jer til sidst!
    Her måtte jeg allerede starte på brikker på anden dagen da vi lå på barselshotellet, da mine brystvorter sprækkede helt sindssygt.. Han kunne sagtens tage fat men suttede virkelig kraftigt – viste sig han skulle have klippet tungebåndet.. Jeg havde fortsat smerter efter det og fik så noget mod infektion, det virkede ikke, jeg var til ammespecialist for at få hjælp og efterfølgende har jeg fået en kur mod svamp i brysterne hvilket heller ikke har virket.. Jeg har konstant ondt når jeg ammer og der er ingen som kan fortælle mig hvad der er årsagen til de smerter.. Min søn er 3 mdr. slut i denne måned og så tænker jeg på så småt at stoppe med amning, da det ikke er en fest for mig på nogen måde, men med tiden nok bare har lært at leve med smerterne..
    Det er virkelig frusterende og rigtig hårdt jeg skal sidde med de smerter når det egentlig i og for sig “kun” er det som afgøre jeg stopper med at amme.. Og føler mig magtesløs til at finde grunden til smerterne, da jeg har været igennem alt for at finde en løsning..

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • BANDITTERNE

      Hej Henriette. Ja det var virkelig et hårdt forløb, men da det lykkedes var det også fantastisk at amme. Det lyder godt nok også til at være et hårdt forløb i er igennem, med en masse bump på vejen. Bruger du stadig suttebrikker, de kan ikke tage lidt af smerten? Det er da også træls, at de ikke kan finde årsagen til smerterne, men kunne godt forestille mig at dine brystvorter må være ømme, hvis han har lært sig selv at han skulle sutte hårdt for mælken, inden han fik klippet tungebåndet. Sender dig lige en kæmpe krammer, for ved hvor meget det tærer på kræfterne, når man sidder i det. Amning skulle jo gerne være en hyggestund, og det er det bare ikke når det gør så ondt. 🙁 Forstår godt hvis du vil til at supplere op med flaske, selvom det er ærgerligt at det er smerterne der skal gøre udfaldet. Men hvis det gør dig gladere, vil din søn også blive gladere af det valg du træffer for jer. 🙂 Held og lykke med det hele! Knus Daniella

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Henriette

      Jeg har måtte smide brikkerne da han pludselig fra dag til dag ikke ville spise med dem på! Han gik helt amok og skreg og skreg og hvis jeg tog dem af så var der intet problem.. Så jeg har måtte smide den trods smerterne er blevet større..
      Ser det sådan her – han har fået min mælk de første tre måneder og har fordoblet sin vægt, så jeg er godt tilfreds.. Så kan man snakke nok så meget om at de måske har bedst af den ægte vare men en mor der ammer er ikke nødvendigvis en glad mor – og det skal hun jo helst være!
      Takker mange gange for krammet – nogle dage meget tiltrængt!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maybritt

    Åhhhh hvor kan jeg nikke genkendende til alt hvad du skriver – fraset suttebrikker var mit forløb medmindre nu 1 årige datter ligeså frustrerende og lige så meget fyldt med glæde som jeg kan læse mig til jeres har været..
    hvor er det rart at vide man ikke er den eneste der har haft det sådan.
    Fantastisk Blog – lige sådan en jeg har ledt efter længe..
    Glæder mig til at læse med…

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • BANDITTERNE

      Hej Maybritt. Tusind tusind tak for din søde besked, det betyder meget for os. 🙂 Vi forsøger at sætte fokus på de lidt svære emner også, for i sidder mange derude der har været igennem det samme som os. Med ærlighed kommer man længst i vores verden, og vi sætter meget pris på at du vil læse med! Dejligt at høre at amningen også lykkedes hos jer. Når det endelig kører er det bare FANTASTISK. Men hold da op det kan være en kamp at nå dertil. Endnu engang tak for din kommentar. 🙂 //Daniella

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mia

    Dejlig historie i har, og dejligt at det lykkedes
    Jeg brugte suttebrik, og ammede med brikken altid da mine brystvorter aldrig ville blive “stive”, men vi havde også flere så de ikke skulle steriliseres hele tiden
    Stoppede med at amme da han var 5 mdr da jeg fik svamp i et bryst(AV!) også starter han i Dagpleje når han kun er 6,5 måned og jeg starter på Job

    Jeg nød ammeperioden og glæder mig allerede til næste barn men næste gang skal jeg af med den suttebrik!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Renée

    Fantastisk indlæg!
    Vi måtte også efter stride timer på barselshotellet, gå til Suttebrik. Bruger den stadig selvom min søn er 6 mdr. Han kan egentligt godt sutte uden nu, men synes, som du selv siger, skåner ens bryster rigtig meget ☺️

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • BANDITTERNE

      Hej Renee. Tusind tak for din besked, dejligt at amningen også lykkedes for jer. Det er altså frusterende i starten, når de små ikke kan få fat, og så er suttebrikkerne altså gode som hjælpemiddel.:) De beskytter også brystvorterne så dejligt (fandt jeg ud af) så jeg forstår dig godt! ☺️ Tak for din kommentar! //Daniella

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Louise

    Jeg kan så meget se mig selv i dine ord og hvad du har været igennem.
    Nu har jeg efterhånden læst om RIGTIG mange på I og på diverse grupper på Facebook og i min egen mødregruppe, at RIGTIG mange får stukket en suttebrik i hånden. Jeg synes virkelig at det er en sørgelig tildens de skaber på sygehuset og jeg føler lidt at de gør det som en nem løsning fordi de ikke har tid til at lære os hvordan det kan gøres uden. Jeg høre gang på gang om piger der aldrig kommer af med brikkerne og jeg er selv en af dem som fik stukket den i hånden allerede få timer efter han var født. Det kan simpelthen ikke være rigtigt at det ikke kan læres uden, med den rette starthjælp.
    Som jeg skrev til første del af dette emne, så måtte jeg desværre selv opgive efter 4 uger da jeg havde præcis de samme start problemer som dig. Jeg tudet dagligt og det fungerede bare slet ikke og Nicolai var skrub sulten. Jeg er sikker på at alt det her kunne være undgået med den rette hjælp. Desværre.
    Men det er så fedt for dig at det lykkedes og jeg synes at det er sejt du holdt ved og blev så glad for det til sidst

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • BANDITTERNE

      Hej Louise. Dejligt at du læser med, og tusind tak for din kommentar til indlægget, det sætter vi pris på☺️
      Jeg tror at du har helt ret i, at mange amme-problemer kunne undgåes, hvis personalet på barselshotellet havde ordentlig tid til at vejlede. Eller sundhedsplejerskerne var mere opsøgende. Vi valgte som sagt at være der ekstra døgn, på trods af at det jo kostede for manden og vi egentlig helst ville hjem. Hvis vi ikke havde gjort det, tror jeg heller ikke at det nogensinde ville have fungeret. Men jeg var også den irriterende type, der nogle gange ringede efter personalet når vi skulle amme, så de kunne se om der var fremskridt. 😀 Jeg kontaktede også SP og fik to ekstra besøg, for at få amme-hjælp. Men det var noget jeg skulle bede om, det kom ikke automatisk, som det måske burde, for det er ikke alle der er så “opsøgende” som jeg feks er. Det er svært at sige hvordan vores amning var gået, hvis jeg ikke havde fået stukket suttebrikkerne i hånden, det endte jo ud med at være kritisk i forhold til hans vægttab, så det hastede lidt at han skulle lære at sutte. Men jeg er enig i, at de i de fleste (muligvis også i mit) er for hurtige til bare at vælge den lette løsning, og god brikker. Jeg ved at Janne også fik et sæt da Villads var for tidligt født, men de havde slet ikke behov for dem. Jeg er ked af at amningen ikke lykkedes for jer, forhåbentlig bliver det bedre hvis du skal have en 2’er, da du kender lidt til kampen på forhånd. Og så bare bed om alt den hjælp du kan få❤️

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line

    For nogle er det bare MØG hårdt at få amningen op at køre. Og man bliver sp frustreret!
    Min søn fik ikke en gang chancen for at lære at få fat, før at en jordemoder havde givet mig en ammebrik på. Desværre “blokerede” den for stimuleringen, så min mælk ville simpelthen ikke løbe til. Først på 6. dagen kom det. Og der havde vi så i mellemtiden været nødt til at supplere med MME.
    Efter tre uger med brik, og udpumpning gud ved hvor mange gange i døgnet for at holde produktionen oppe, så ville jeg af med brikken. Det tog mig yderligere 4 uger, før at det faktisk gik let med amningen.
    Men min søn var ALT for utålmodig. Npr han blev lagt til, skulle han jo lige sutte lidt, for der kom noget. Der gik måske 20-30 sek.
    Men fordi mælken ikke kom med det samme, så blev han stiktosset, og skreg!
    Da han var 3,5 mdr. måtte jeg simpelthen opgive. Og da han var 4,5 mdr. var vi trappet ud af amningen.
    Jeg var rigtig ked af det. Ikke fordi at jeg måtte opgive, for jeg synes at jeg havde kæmpet for det. Men fordi at det var et helt specielt bånd jeg fik til min søn.
    Men det var også synd, at han skulle blive så ked af det hver gang.

    Når jeg (forhåbentlig) skal have barn nr. 2, håber jeg at det bliver lettere at starte op, og at jeg får lov til at amme i længere tid ☺️

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • BANDITTERNE

      Hej Line. Tak for din kommentar, dejligt at du læser med Jeg er ked af at høre, at i også kom dårligt fra start. Man forstår ikke hvorfor mælken er så længe om at løbe til. Kunne også mærke på mig selv (især da vi smed dem) hvor meget suttebrikkerne hindrede stimuleringen. Jeg er sikker på at vores forløb også havde endt ud i flaske, hvis han var blevet tilbudt den. For ved flasken opdager de jo hurtigt at de ikke skal “kæmpe” for føden. Jeg synes det var flot og godt kæmpet, at i hang i i 4,5 måned☺️ Jeg håber at det går bedre med nr 2, nu har du heldigvis en masse erfaring til næste gang❤️ Og ellers husk at der ikke er noget der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Flasken har også en masse fordele, som amning ikke har. Feks at far kan hjælpe til og baby sover bedre

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

eBayfund #4 Lovely Laces